top of page

10 Tips voor Verkeersmanagement bij wegwerkzaamheden en de bouw

Bijgewerkt op: 14 mrt. 2023

Wegwerkzaamheden en bouwplaatsen kunnen voor verkeershinder zorgen en het is daarom belangrijk om het verkeer op een effectieve manier te regelen om de veiligheid van weggebruikers en werknemers te waarborgen. Hieronder volgen enkele tips voor effectief verkeersmanagement bij wegwerkzaamheden en bouwplaatsen.



1. Plan vooruit


Een goede planning is essentieel voor effectief verkeersmanagement. Zorg ervoor dat u de werkzaamheden en de bijbehorende verkeersstromen nauwkeurig in kaart brengt en dat u rekening houdt met de verwachte verkeersdrukte. Maak een verkeersplan dat de verkeersstromen tijdens de werkzaamheden kan begeleiden.


2. Zorg voor duidelijke markeringen


Zorg ervoor dat u duidelijke markeringen op de weg aanbrengt om weggebruikers te informeren over de veranderingen in de verkeerssituatie. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u tijdelijke wegmarkeringen en borden plaatst om de weggebruiker te wijzen op de veranderde situatie en om de snelheid te verlagen.


3. Communiceer duidelijk met weggebruikers


Zorg voor duidelijke en begrijpelijke communicatie met weggebruikers. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u voorafgaand aan de werkzaamheden informatieborden plaatst om weggebruikers te informeren over de verwachte verkeershinder en alternatieve routes. Zorg ook voor borden en tekstkarren tijdens de werkzaamheden om weggebruikers te informeren over de voortgang en omleidingen.


4. Betrek hulpdiensten en openbaar vervoer


Betrek hulpdiensten en openbaar vervoer bij de planning van de werkzaamheden en de bijbehorende verkeersstromen. Zorg ervoor dat de hulpdiensten altijd een vrije doorgang hebben en dat openbaar vervoer op een veilige manier kan blijven rijden.


5. Train werknemers


Zorg ervoor dat werknemers die bij de wegwerkzaamheden betrokken zijn, getraind zijn in verkeersmanagement. Dit betekent dat zij kennis hebben van de verkeersregels en dat zij weten hoe zij de verkeersstroom veilig kunnen regelen.


6. Houd rekening met de omgeving


Houd rekening met de omgeving van de werkzaamheden en de bijbehorende verkeersstromen. Dit betekent dat u bijvoorbeeld rekening houdt met scholen en woonwijken in de buurt van de werkzaamheden. Zorg ervoor dat de verkeerssituatie voor de omgeving zo min mogelijk hinder veroorzaakt.


7. Monitor en evalueer


Monitor en evalueer de verkeerssituatie tijdens en na de werkzaamheden. Zo kunt u beoordelen of het verkeersmanagement effectief is en waar eventuele verbeterpunten liggen. Pas zo nodig het verkeersplan aan en blijf communiceren met weggebruikers, werknemers en betrokken partijen.


8. Zorg voor veiligheid


Veiligheid staat voorop bij wegwerkzaamheden en bouwplaatsen. Zorg ervoor dat werknemers die bij de werkzaamheden betrokken zijn, goed zichtbaar zijn en beschikken over de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Zorg ook voor afdoende verkeersmaatregelen, zoals afzettingen, omleidingen en verkeersregelaars om de veiligheid van zowel weggebruikers als werknemers te waarborgen.


9. Wees flexibel


Wees flexibel in het verkeersmanagement en pas het verkeersplan aan als dat nodig is. Bijvoorbeeld als er onverwachte verkeersdrukte ontstaat of als er onverwachte wijzigingen in de werkzaamheden optreden. Blijf communiceren met weggebruikers en betrokken partijen en pas het verkeersplan aan als dat nodig is.


10. Kies voor ervaren professionals


Kies voor ervaren professionals bij het regelen van het verkeer bij wegwerkzaamheden en bouwplaatsen. Ervaren verkeersregelaars en verkeersmanagers hebben de kennis en expertise om het verkeer veilig en effectief te regelen en kunnen u adviseren over de beste aanpak voor uw specifieke situatie.


Effectief verkeersmanagement bij wegwerkzaamheden en bouwplaatsen kan een uitdaging zijn, maar met de juiste planning, communicatie en betrokkenheid van ervaren professionals, kan het verkeer veilig en effectief worden geregeld. Zorg voor een goede voorbereiding, blijf flexibel en houd de veiligheid van weggebruikers en werknemers altijd voorop.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page